關於理大圍困和救援


書生依兩日幾乎無訓,為的就是助人逃出生天。

依兩日走到既都已走到,仲未走到既都比低左最後資訊。

做實事唔需要講,亦唔應該依個時候講,更唔應該係臉書講。所以以下內容只係想反映一啲個人經驗、觀察同反思比大家知。有啲野唔講明,自己心領神會。

一,真係爭分奪秒。同一個方法,5分鐘前仲有效,但5分鐘後就可以無效。

二,互相信任基礎低、信息極度混亂,協調耗時。依樣本身都係依場運動既弊病,今次就更明顯,令救援困難。

三,有人唔守承諾爆響口,定唔知係鬼,搞到至少一兩個方法黃左。

四,哨好重要,今次幾次成功全靠有哨先可以成事。我地亦有責任保哨安全。

五,今次耗左幾多人力物力鮮血先救到人。救到入面既人,但都令出面既人......

講依啲,最想講既係,而家唔係講玩,每個位置每一步都好艱難,亦希望大家反思,真係唔好高估自己既力量。兵力真係懸殊,大家有時唔好FF勇武真係好好打,勇武唔係軍隊,大家唔好再幻想自己係軍師去指揮勇武攻城掠地。吸取教訓,唔好再迷戀陣地,唔好再將戰爭浪漫化。

血就係血,被捕就係被捕。如果話「一個手足不能少」,入面同出面其實都係一樣慘烈。

大家要有真正獨立判斷,要諗下自己有咩籌碼,對方有咩籌碼。自己又真係做到幾多。

P.S 唔駛多謝書生。書生做的事好少。好多手足、哨、admin佢地先係真英雄

【經營困難,贊助書生100蚊】
銀行戶口:783-279938-668,香港恆生銀行, PangChit
PayMe QRCode: https://goo.gl/jMm6pw
PayPal:paypal.me/bacchuspang
轉數快ID: 4225793

【讚好專頁,不要錯過我的好文章 ➤ 書生百用






CONVERSATION

0 意見:

Post a Comment

PHILOSOPHY

Know Thyself